Pian alkaa olla juhannus
2014 pulkassa. Meillä se on mennyt kaupungissa perheen parissa, näillä säillä
ei yhtään hullumpi vaihtoehto. Paljon hyvää ruokaa ja aikaa perheen kesken. Meidän
perheessä ei kulutettu tänä juhannuksena ollenkaan alkoholia, koska mieheni haastoi itsensä ja minut olemaan vuoden ilman alkoholia. Eipä siis tarvinnut notkua
Alkon kassajonossa tai tungeksia siideri ja oluthyllyjen edessä, yllättäen
siellä alkoholittomien kulmalla oli hiljaista.
Juhannuksen kunniaksi olemme
tehneet monenlaista evästä. Minä olen vastannut lähinnä leipomisesta.
Perjantaina leivoin jälkkäriksi perinteisen vadelmapiirakan. Piirakka meni nopeasti
kaupaksi ja lauantaina tein toisen samanlaisen.
Aiemmin viikolla sain
kuningasajatuksen leipoa pitkästä aikaa ihan itse karjalanpiirakoita. Joten
eilen pistin riisipuuron tulille, josta sitten esikoisen kanssa maistelimme
osan. Riisipuuro on meidän ehdotonta herkkua. Tänään kaivoin netistä Marttojen
kuoriohjeen ja eikun töihin. Jo kuoritaikinan tekeminen sai minut matkaamaan
ajassa taaksepäin, isovanhempien luokse. Sama rukiinen tuoksu valtasi tuvan kun
mummolassa alustettiin isossa puisessa tiinussa leipätaikinaa. Muistelen että
tiinussa mahtui pyöräyttämään noin 15-20 ruisleivän taikinan. Se olikin aika
kovaa hommaa ja rystyset saattoi aloittelijalla olla verillä. Isovanhemmat jauhoivat
itse rukiin jyvistä jauhoksi, eikä se ollut mitään hienointa.
Perinteisten
karjalanpiirakoiden lisäksi mummolassa tehtiin porkkana- ja perunapiirakoita.
Luonnollisesti porkkanat ja perunat oli nostettu omasta maasta. Isovanhemmat
elivät aika pitkälti omavaraistaloutta. Kasvikset kasvatettiin itse, perunaa,
porkkanaa, lanttua, punajuuri, kurpitsaa, tomaattia, kurkkua, sipulia jne.
Omassa pihassa oli musta- ja punaherukoita, karviaisia, vadelmia ja mansikkaa.
Metsästä poimittiin mustikat, puolukat ja lakat. Ukki oli kova kalastamaan ympäri
vuoden, järven herkut isovanhemmat kuivattivat, graavasivat, söivät tuoreeltaan
tai tekivät säilykekalaa. Purkkikala oli lapsuuden suuri herkku, ei muuten
vedetty mitään tonnikalaa purkista.
Yhtenä kesä mummolassa oli
pari possua kasvattina. Sekös oli meidän lasten mielestä huippua, päästiin syöttämään
ja rapsuttamaan possuja. Senkin muistan kun nämä possut pistettiin syksyillä
lihoiksi, aika surullinen päivä. Mutta taas saatiin mummolan ison pöydän
ääressä popsia omaa lihaa ja verilättyjä. Tarjolla oli usein itse säilöttyä
punajuurta, suolakurkkuja jopa itse marinoituja oman maan valkosipulinkynsiä.
Valkosipuli oli
super-ruokaa, jonka terveysvoimaan isovanhempani uskoivat. Enkä kyllä muista heidän
olleen koskaan kipeänä. Yksi erikoisuus oli mummon ruisleipä, viipaleen päälle
sinappia ja tuoreesta valkosipulista viipaleita päälle. Muistelen, että mummo
laittoi joskus kyseistä herkkua sisarelleni kerhoevääksi. On siinä ollut
kerhotädeillä ihmettelyä.
Kesäisin autoimme sisaruksieni
ja serkusteni kanssa isovanhempia kasvimaan hoidossa. Kummasti kitkettiin ja
kasteltiin kun ukki lupasi meille jonkun kolikon. Mummolassa meitä lapsia
olikin monesti aikamoinen katras, saimme nauttia raittiista ulkoilmasta ja
opimme kunnioittamaan ruokaa ja työntekoa. Palkkioksi saimme muutaman kolikon
lisäksi mitä parhaimpia herkkuja.
Tänään muistelin mummon sorminäppäryyttä,
ja tein omat piirakkani. Ei tullut ihan yhtä tasalaatuisia tai nopeaan, mutta
super maukkaita. Mikä parasta läpimäiset
maistuivat hyvin koko perheelle.
Tästä lähtee...
Melkein kuin mummolassa...
Taikinaa jäi hieman yli
joten tein myös itse näkkäriä, ei hullumpi idea sekään.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti